Pilot 1 – blog

På denne siden vil vi fortløpende skrive om våre erfaringer på Pilot-1-prosjektet, og vi vil ha fokus på tekniske og organisatoriske forbedringsområder. Dette vil ikke være en «feelgood-blog» med fokus på arkitektur og fine bilder.

19.januar 2022 – løsning på kritisk faktor – fukt i byggeperioden

En av de tekniske hovedutfordringene har vært å holde BoxWall-boksene tørre i byggeperioden, og det er spesielt underkant skjørt og bunnsvill som har vært viktig å få kontroll på. Etter å ha diskutert dette med Timberbygg så ble det klart at det finnes standard «svillemembran med oppbrett», og dette vil sikre at både underkant av skjørt og bunnsvill vil holde seg tørt i hele byggeperioden. Tyvek-duken som er en del av svillemembranen brettes opp på hver side og festes med Siga-tape på hver side av boksene, og dette vil sikre at vann ikke trenger inn. Vi trenger ikke å finne opp hjulet på nytt hver gang .-)

20.januar 2022 – bunnsvill – erfaringer:

Timberbygg har nå målt inn bygget og arbeidet med montering av bunnsvill i sokkeletasjen er i gang. Det er to faktorer med bunnsvillarbeidet som må

1) Høydeavvik – krav til nøyaktighet

  • For å oppnå et best mulig resultat kreves det minimalt med høydeavvik på betongkrona. I vårt tilfelle var avvikene såpass store at betongentreprenøren tok en ekstra runde på dette kostnadsfritt, så vi løste det ganske elegant
  • Men, vanlige toleransekrav til betong er større enn det som kreves for å få et godt resultat med BoxWall
  • Så – vi må i samarbeid med bransjeaktørene utvikle en enkel løsning som sikrer at betongentreprenørene kan levere betong med høy nøyaktighet på en kostnadseffektiv måte 

2) Innfestning av svill

  • BoxWall er avhengig av en innfestningsmetode som gjør at «overkant bolt» må ligge frest inn nede i svillen
  • Med forhåndsfreste hull i våre spesialsviller er dette i utgangspunktet uproblematisk
  • Men, COWI hadde beskrevet en innfestningsløsning som var veldig tidkrevende med bolter som må gyses og herdes før mutteren kunne dras til. Og deretter måtte boltene kappes av litt
  • På de neste prosjektene må vi sikre at det prosjekteres enklere løsninger

 

20.januar 2022 – første boks på plass:

20.januar 2022 Kl. 10:30 ble første boksen montert, og det er som vi trodde – det er ikke boksmonteringen som tar tid – det er alt det andre. Vi har masse kompetanse innen prosessforbedring i BoxWall, så når vi får testet og utviklet prosessen noen ganger så skal vi nok klare å få bakt inn litt «Formel 1-tankegang» inn i monteringsprosedyrene. 

 

21.januar 2022 – alle 22 bokser i sokkel-plan på plass:

Erfaringene fra i dag er de samme som for i går – det ikke ikke BoxWall som tar tid men alt det andre. Mye prakk med innfestning av bunnsvill, da gysingen ikke hadde herdet. Vi måtte derfor improvisere og montere bunnsvillene med ordentlige vanlig bolter som ikke forsinker fremdriften med flere døgn… På alle fremtidige prosjekter så blir dette et kritisk sjekkpunkt i prosjekteringen og forberedelsene. 

Selve boksmonteringen gikk som forventet – klikk klakk – på null tid. Alle 22 bokser i sokkel-planet er ferdig montert.

En annen tidstyv er mangel på tegninger målsatt med de målene man faktisk har behov for, og ikke alle mulige andre tall. Dette er det også veldig enkelt å forbedre, og når vi begynner på de neste to etasjene skal vi ha «krystallklare tegninger». 

Nå blir den en litt rolig periode fremover da snekkeren skal på kurs onsdag-fredag i neste uke. Til uka blir det bygging av innvendige vegger, deretter montering av en del stål og så bjelkelaget over sokkeletasjen.

Så skal vi se om vi klarer å få litt Formel-1-action inn i boksmonteringen i første etasje. Jeg blir både overrasket og skuffet om vi ikke klarer å alle 51 bokser i første etasje på en dag – inklusive bunnsvill. Det er totalt 82 kvm med yttervegg på denne etasjen,, og om vi klarer det så bygger vi ca. 11 kvm med yttervegg per time – cirka 1 kvm hvert 5.minutt. I våre kalkyler har vi lagt til grunn 1 kvm hvert 20.minutt – så om vi klarer å montere 75% raskere enn våre egne tidskalkyler skal vi være godt fornøyd  🙂 

 

 

3.februar 2022 – Straks klart for bjelkelag:

Det meste av innvendige vegger er nå på plass, og de neste par dagene skal det jobbes med en del detaljer for å gjøre klart for bjelkelaget.

Vi har plukket opp et par nye detaljer i forhold til BoxWall:

  1. Toppsvillen er litt for trang. Vi har erfart at nedre del av toppsvillen er litt for trang, spesielt når snø og rufs har lagt seg oppi toppskjørtet. Vi har ikke produsert topp-svillene til de neste etasjene enda, så da har vi mulighet fo rå justere dette. Vi justerer ned bredden med 1 mm. og så tester vi det på neste etasje
  2. Dybden på toppskjørtet er litt knapp. Vi ser at det er noe lim-rester inne i topp-skjørtene, og dette gjør at det kan være litt utfordrende å få toppsvillen 100% på plass. I noen tilfeller blir den liggende ca. 1mm for høyt. Alle boksene til dette prosjektet er ferdig produserte, så vi får ikke mulighet til å gjøre noen størrelses-justeringer. Så, for de neste etasjene så vil vi pusse over overflatene inne i topp-skjørtene og sørge for at det ikke er noen mekaniske hindringer. På det neste pilotprosjektet vil vi justere   produserer topp-svillene til de neste etasjene så justere opp høyden på toppskjørtet med 1 mm. og teste ut dette. Da har vi litt mer å gå på.

Innvendige vegger:

Vi ser at snekkerne bruker mye tid på å bygge de innvendige bæreveggene. I rettferdighetens navn så går det med mye tid til innmåling, men mye går også til ren bygging av innvendige vegger. Vi får holde dialogen med kundene og sjekke om det er interesse for en BoxWall innvendig-vegg-løsning også. I forhold til «tid på byggeplass» så vil det være mulig å korte ned den betydelig. Det er en del flere tekniske utfordringer med innvendige vegger, men vi har flere skisser på hvordan vi kan løse dette.

 

Ny forretningsmulighet – innmåling med drone:

Her kommer et tips til teknologer med «drone- og laserkompetanse». Med all teknologien som finnes børe det være mulig å utvikle en drone med laser som kan gjøre all innmåling på noen minutter. Man mater dronene med data fra «systemet» – plasserer dronen rett over bygget, og så «skyter» dronen ut laserstråler som markerer plasseringen av alle vegger. Da kan man markere ut linjene mens laserlinjene er der. En heftigere versjon kunne hatt «skrive-funksjon» – dvs. at laseren brenner en markering av der hvor linjene er slik at man slipper å manuelt tegne opp linjene. Om noen lykkes med å utvikle og sikre rettighetene til en slik løsning så er jeg ganske sikker på at det er et gigantmarked for en slik løsning.    

Kortsiktig plan:

Innen onsdag i neste uke skal bjelkelaget være på plass med sponplater, slik at det er klart for montering av BoxWall-boksene i første etasje. På torsdag i neste uke planlegger vi å kjøre en «formel 1-style montering» av BoxWall-veggene i første etasje, og målsetningen er å få opp alle på en dag. Om vi klarer dette med et uerfarent BoxWall-monteringsteam så lover det godt – da vil det gå enda raskere når vi får litt mer erfaring.

 

16.februar 2022 – Logistikk

Denne dagen var den store logistikk-dagen. Nummerering og pakking av bokser i tråd med plantegningene

Tegning for plassering av ulike kolli på riktig plass.

 

Monteringstegning – hvilke bokser skal monters hvor?

Lastign på bil gikk veldig greit go vi fikk med en hel etasje på ett lass

Alle 8 kolli med totalt 51 bokser heist på plass, klart for montering i morgen.

Generelt så gikk alt 100% i tråd med planen i dag – veldig fornøyd!

 

17.februar 2022 – Montering av 51 bokser i andre etasje:

I dag var den store eksamensdagen, for nå fikk vi en hel etasje å jobbe med. Målsetningen var å montere alle de 51 boksene på én dag.

Det gikk over all forventning og snekkeren brukte kun ca. 3 timer på å montere alle de 51 boksene. Dagen etter brukte lærlingen ca. 5-6 timer på å skru inn alle skruene

Veggene ser «halvferdige» ut, men dette er faktisk komplette vegger på denne etasjen. Alle åpningene er for vinduer.

Konklusjonen er enkelt og greit: YES – dette fungerer svært godt på byggeplass. Snekkerne var i utgangspunktet noe skeptisk til BoxWall, men de ble overbevist og syntes at det gikk veldig raskt og enkelt – «nesten som å bygge med LEGO» sa de.

 

1.mars 2022 – En uke til så er det klart for loftsetasjen

Som forventet så er det alt annet enn BoxWall som tar tid, og det skyldes at dette er et relativt komplisert hus. Men, alt stålet er snart på plass, og i slutten av uka begynner de med bjelkelaget. i neste uke skal snekkerne på kurs i 3 dager, så da blir neste BoxWall monteringsdag  den 14.mars. Da tipper vi at de klarer å montere alle boksene på den etasjen på et par timer.

 

De innvendige bæreveggene er i ferd med å komme på plass 

 

Vindsperren brettes over toppen av toppsvillen og sikrer godt mot dårlig Trøndervær 

 

Boksene forankres til svilla 

 

Til tross for elendig vær så tørker boksene raskt opp igjen 

 

13.mars 2022 – Bjelkelaget ferdig – klart for gulvspon

Timberbygg opplevde litt utfordringer med å få levert sponplater i uka som gikk, derfor blir montering av boksene til loftsetasjen skjøvet frem til onsdag 16.mars. mandag 14 mars og tirsdag 15 mars blir det montering av gulvspon.

Boksene blir hentet av Otts Transport kl 07:00 på onsdag morgen, og da er de nok levert og klare for montering i 10-tida.

 

16.mars 2022 – Levering av bokser til øverste etasje

Proneo AS kom besøk i dag og fikk være vitne til mottak av bokser til toppetasjen. Totalt 39 bokser på 6 paller ble tatt i mot, pakket ut og reist opp klare for montering på cirka et kvarter.

Fra venstre: Sindre Lutdal Nyeng (Proneo), Rasmus Rønning (Proneo), Håvar Moe (BoxWall) , og Jonas Carlson (BoxWall)

 

18.mars 2022 – Bokser til øverste etasje ferdig montert

Alle bokser på plass. Klikk klakk – var ferdig installert på et par timer.